iнтелектуальні рішення в агробізнесі

5 кроків як уникнути втрат врожаю ріпаку

20.06.2022
Автор матеріалу

Геннадій Малина, компанія «Сингента»

Озимий ріпак є не тільки високорентабельною, а й однією з найскладніших для збирання сільгоспкультур

Як уникнути втрат врожаю ріпаку. ЧЕК-ЛИСТ ДІЙ ПІД ЧАС ЗБИРАННЯ РІПАКУ

ЧЕК-ЛИСТ ДІЙ ПІД ЧАС ЗБИРАННЯ РІПАКУ

Пропонуємо вам покрокову інструкцію для успішного виконання цього завдання.

Крок 1: Планування

  • Проаналізуйте особливості вегетації конкретного гібрида (сорту) ріпаку, від яких залежить його дозрівання. Відмітьте ключові фази його розвитку і на цій підставі прорахуйте оптимальні терміни початку збирання врожаю.
  • Отримайте максимально точний прогноз погоди на найближчі 7–10 днів. Стежте за поточною вологістю різних частин рослини. Нехтування цим фактором може спричинити перевищення нормальної вологості зібраного насіння до 4–5 %.
  • Прийміть рішення щодо доцільності десикації посівів ріпаку. Своєчасно проведена десикація дає змогу прискорити та вирівняти дозрівання стручків, тобто зробити цей процес більш синхронним.

Крок 2: Десикація

  • Оберіть препарат для десикації посівів озимого ріпаку. Для цього оптимально використовувати лінійку РЕГЛОН®: РЕГЛОН® СУПЕР, РЕГЛОН® ФОРТЕ та спеціальну формуляцію для авіаційного застосування — РЕГЛОН® ЕЙР. Це екологічно безпечні, стійкі до змивання опадами десиканти.
  • Норма витрати робочого розчину при наземному обприскуванні становить 250–400 л/га, при авіаційному — 75 л/га.
  • За один день не рекомендується обробляти більшу площу, ніж зможете зібрати комбайном за 2 дні.
  • Необхідно використовувати тільки чисту воду, оскільки продукти на основі диквату інактивуються частинками глини.
  • Сигналом до проведення десикації ріпаку (далі йтиметься про ярий та озимий ріпак) є показники кольору насіння по ярусах рослини. Обробку РЕГЛОНами розпочинають, якщо:

    - у верхньому ярусі більше половини насіння зелене, стручки пружні й міцні, інше насіння має забарвлення від коричневого до чорного;

    - в середньому ярусі 90 % насіння має забарвлення від червоно- до темно-коричневого, деяке чорне й тверде, допускається 10 % зеленого насіння, але воно при цьому не повинно розминатися при розкочуванні між пальцями;

    - у нижньому ярусі значна частина стручків жовті або світло-сірі, насіння має типове для сорту / гібрида забарвлення (від темно-коричневого до чорного).

  • Передчасна десикація перешкоджає дозріванню насіння та знижує олійність, а зволікання призводить до його осипання.
  • Повністю або частково полеглі посіви обробляються при побурінні зерен у верхньому ярусі, не потрібно чекати побуріння насіння в другому ярусі.
  • Врахуйте, що найкраще вносити десиканти вранці, оскільки в цей час стручки ріпаку більш еластичні та на них краще потрапляє препарат.
  • Перевірте прогноз і упевніться, що після внесення десиканту не буде опадів принаймні впродовж 6–8 год, інакше ефективність цієї операції знизиться. Повна дія препарату виявляється протягом наступних 7–10 діб. При вологості насіння 12–15 % можна починати збирання ріпаку.
  • Строго дотримуйтесь регламенту застосування препаратів.

Крок 3: Збирання врожаю

  • Заздалегідь підготуйте всю техніку, залучену до збирання врожаю: комбайни, жниварки, транспорт для перевезення зібраного насіння. Чітко прорахуйте логістику, аби не втратити жодної години — збирання врожаю ріпаку потребує максимальної оперативності.
  • У жодному разі не використовуйте жниварки, призначені для збирання інших культур. Це спричинить істотні втрати врожаю. Оптимально використовувати спеціальні пристрої для збирання озимого ріпаку — так звані ріпакові столи. При цьому слід налаштовувати максимально низький зріз, аби повністю підібрати всі стручки, зокрема й розташовані на нижніх ярусах.
  • Потурбуйтеся про те, щоб комбайн був налаштований саме на збирання ріпаку чи дрібнонасінних культур. У багатьох моделях сучасних зернозбиральних машин наявні відповідні режими, які полегшують це завдання.
  • Збирайте насіння ріпаку на оптимальній швидкості, рекомендованій виробником комбайна. Зверніть увагу на те, щоб робоча ширина жниварки відповідала пропускній здатності молотильно-сепарувального механізму, адже перевантаження машини може негативно позначитися на якості зібраного врожаю.
  • Увімкніть подрібнювач рослинної маси у комбайні. Це дасть змогу краще підготувати поле до вирощування наступної культури.

Крок 4: Післязбиральна доробка

  • Організуйте безперебійне вивезення зібраного насіння ріпаку до току. Постійно контролюйте збиральну вологість насіння.
  • Налагодьте оперативне сушіння врожаю у разі перевищення оптимальної вологості насіння 8 %.
  • Забезпечте необхідні умови для зберігання врожаю у разі, якщо не планується швидкий продаж зібраного насіння.

Крок 5: Обробка поля після збирання

  • Здійсніть подрібнення пожнивних решток ріпаку за допомогою штатного подрібнювача у комбайні або пружинної борони.
  • Проведіть лущення стерні не пізніше ніж за дві-три години після збирання врожаю.
  • За потреби внесіть деструктори стерні чи невелику кількість азотних добрив, щоб прискорити її розкладання.

Матеріали по темі